Música y ópera

RESSONA

Albaes per celebrar i reivindicar Ciutat Vella

Suscríbe al canal de whatsapp

Suscríbete al canal de Whatsapp

Siempre al día de las últimas noticias

Suscríbe nuestro newsletter

Suscríbete nuestro newsletter

Siempre al día de las últimas noticias

VALÈNCIA. La veu de les albaes, cant tradicional valencià, ressonarà aquest dissabte 17 de maig pels carrers del centre històric de València. Ho farà amb Ciutat Vella ressona. Albaes al cor de la ciutat, una iniciativa impulsada per l’Associació Ciutadana per la Comunicació (Acicom), amb el suport de l’Ajuntament de València i la implicació activa d’entitats veïnals com Amics de Velluters, Amics del Carme, Ca Revolta, l’Associació de Comerciants del Centre Històric i l’Associació Veïnal Universitat.

L’acte arranca a les 19 hores des de la porta de l’edifici Octubre CCC, al carrer Sant Ferran. Des d’allí s’emprendrà un recorregut sonor amb parades en punts emblemàtics del barri per donar veu —literalment— a les seues memòries oblidades i a les seues reivindicacions actuals. “Hem fet un recorregut en què en realitat anem a parlar d’edificis que són històrics, places que tal vegada se’ls està visualitzant més o prioritzant més el turisme, els vehicles, i no tant el veïnat com a tal”, explica Tatiana Prades, una de les impulsores i intèrprets del projecte.

Lluny de qualsevol nostàlgia buida, les albaes que sonaran a Ciutat Vella conjuguen memòria i crítica. “La part reivindicativa era quasi com la més fàcil de totes”, assenyala Prades. “En quant les diferents associacions van conèixer l’activitat, en seguida van veure l'oportunitat de dir d'una altra manera allò que ho porten reivindicant des de fa molt de temps”.

Però la proposta no es limita a les urgències del present. Té també una vocació de recuperació del passat compartit. “Hi ha una de les associacions, que és la d'Amics de Velluters, que ells també havien fet, fa molt poc temps, un recorregut per el barri de memòria històrica. Llavors així juntem la reivindicació amb la memòria”.

  • -

Recuperar el paper de les albaes

Tot i la forta arrel local de les albaes, molts dels participants s’hi han apropat per primera vegada. “Hem hagut de fer prou pedagogia a explicar-li a totes aquestes associacions com funcionava això de les albaes”, relata Prades: “Molts d'ells no sabien que eren cants improvisats. Pensaven que eren lletres que ja venien parides de casa”.

Per això, el versador Josemi Sánchez anirà acompanyat de representants de cada entitat col·laboradora, que li transmetran històries, anècdotes i reivindicacions del lloc corresponent abans de cada interpretació. “De parada en parada el versador anirà al costat de la persona a la que anem a la següent parada, perquè li conti cosetes”, diu Prades. A partir d’aquesta informació, Sánchez improvisarà cada albà sobre el terreny, amb l’estructura tradicional de sis versos en dues parts: una de presentació i una de conclusió.

Juntament amb ell, completaran el conjunt musical la veu potent i expressiva de Josep Aparicio “Apa”, mestre de Prades i figura referent del cant d’estil, la dolçaina de Joan Ramón i el tabal d’Ampi Milla.

Tot i que Acicom és coneguda sobretot pel seu festival de cinema i pel cinefòrum, l’entitat ha volgut obrir nous camins:  “Necessitem també trencar, perquè al final el teixit associatiu necessita revisar-se, necessita tindre nous públics, i estem pensant en activitats que són un poc més disruptives”, explica Prades. “Som molt de fer una defensa de la llengua, de les tradicions, i pensàvem que el barri tal vegada el que necessitava era recuperar activitats que s’han fet tradicionalemt”.

“Si al final el que volíem era fer una crítica constructiva del camí que porta el barri de Velluters, doncs què millor fer-ho que mitjançant les albaes i la sàtira i la ironia valenciana”, conclou.

Recibe toda la actualidad
Valencia Plaza

Recibe toda la actualidad de Valencia Plaza en tu correo

OSZAR »