Fa molts anys que ningú associa el menjar vegà a ensalades i bollits, i sí a creacions sorprenents que et fan enamorar de verdures que tenies oblidades. Això passa amb Lo de Ponxe, un restaurant de cuina vegana del que ja va parlar la gran mestra Patricia Restrepo, però que ara té nova casa. Fa tres mesos que s’han mudat al costat de les Torres de Quart, a un local enorme “el volia més gran, amb més espai” ens assegura Montse Gregori Puig, la cuinera i propietària del restaurant. Per cert, un baix que està un poc maleït, ja que ha anat canviant constantment de propietaris sense massa èxit. Ara, en canvi, a migdia es troba ple de fidels que volen tastar el seu menú, a banda d’oferir -ara que hi ha més espai- molts cursos de cuina vegana.
Un plat de cullera per a començar -sempre a triar entre dos-, com pot ser una crema freda de meló d’Alger o sopa miso; tot seguit un poc d’ensalada que sempre va inclosa en el menú, un plat amb base de cereals, un altre plat més contundent que aporte proteïna i acabem amb les postres. Des d’ingredients més tradicionals com l’arròs, els cigrons o les lentilles, a plats més atrevits amb tofu, curri, algues o tempeh. En la barreja i l’atreviment, està la gràcia d’una cuina molt personal i amb molts matisos que en estiu s'ompli de "cosetes més fresques". Ponxe, malnom de Montse Gregori Puig, ha aconseguit que la cuina macrobiòtica siga una fantasia de sabor i de colors. A més de preparar unes postres sense sucre d’allò més gustosos. Només obri de dilluns a dissabte al migdia, pràcticament tot és ecològic i de proximitat, i el millor de tot: cau molt bé al cos menjar allò que cuina Ponxe. Que sense dubte, és l’alumna més avantatjada de Restrepo en eixa cuina tan saludable i conscient com és la macrobiòtica.



Bé, cal especificar, Montse ens diu que la seua cuina és “macrobiòtica adaptada” perquè usa espècies i alguns productes com la creïlla o les tomaques en temporada i en xicoteta dosi, que no formen part de l'estricta filosofia macrobiòtica. Per això s’estima més quedar-se en cuina vegana, que molt prompte tindrem l’opció de tastar a les nits, “segurament des de setembre obrirem divendres i dissabtes nit”. I anar descobrint així els plats de temporada que van canviant cada dia, ja que no planifica massa i va cuinant segons li inspira el mercat. “A mi el que més m’agrada és arribar al matí i anar pensant açò ho barrege en allò, tinc este cereal que pot combinar bé amb esta verdura…”. Com el local és més gran ara pot permetre’s el luxe de conservar les verdures un poc més gràcies a tindre més espai i neveres, però continua comprant quasi diàriament els productes ecològics que formen la base de la seua cuina en Terra i xufa. També, ens confessa, ha tingut la sort de trobar a Madison, la seua mà dreta en la cuina, amb qui s’entén a la perfecció i en qui delega quan no pot estar. Així que si voleu tastar una cuina saludable, diferent i molt personal, passeu per allí. Que en la taula dels que aprecien la bona cuina sense complexos, caben tots.